2014. október 30., csütörtök

Mákos rácsos

Kicsit hagyományos ez a süti a kinézetével, de kicsi fiam egy mákos mesében hetek óta mutogatja, hogy ilyet szeretne. Így hát mit tehet egy anya, süt egy mákos rácsost. Ez már a második próbálkozás volt, mivel már az első is isteni lett, így biztos, hogy gyakran készül ilyen nálunk.
A lisztet mostanában mindig keverem, azzal ami éppen itthon van. Például darált mandulával, dióval, kókuszliszttel, zablisztel vagy egyszerűen egy részét teljes kiörésűvel váltom ki.


Hozzávalók a tésztához:
40 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg cukor
1/2 zacskó sütőpor
3 tojás sárgája

Mákos töltelék:
30 dkg darált mák
30 dkg cukor
4 dl tej
1 citrom leve és héjja
3 dkg vaj
3 tojás fehérje

1 kis üveg sárgabarack lekvár
+1 tojás a megkenéshez (elhagyható)

A töltelék hozzávalói közzül a mákot, cukrot, vajat és a tejet felrakjuk kicsit főni, ez csak pár perc, majd hagyjuk kihűlni.

Hozzákezdünk a tésztához. A vajat kicsit meg kell olvasztani, majd a többi hozzávalóval összegyúrni. Ennek a kicsit laza tésztának a 2/3-át egy sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomogatjuk, mert nyújtani nem lehet, annyira ragacsos. Villával megszúrkálni és előmelegített 180 fokos sütőben kicsit elősütni, kb 10 percig.

Közben ha kihült a mákos balhé, felverem a tojásfehérjét és hozzákeverem.

Az elősütött tésztára rákenjük a lekvárt, majd ráöntjük a kész mákos tölteléket.
A megmaradt 1/3 tésztából pedig csinálunk szép kis gilisztákat és berácsozzuk a tetejét.
Felvert tojással érdemes megkenni a tésztacsíkokat. Kb 40 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése