2016. január 2., szombat

Parmezános minizsömle

Újévi lencse mellé kerestem valami izgalmas kenyér félét, és a Mautner Zsófi receptje hozta meg a kedvem, még kicsit fáradtan is a szilveszter után, egy kis dagasztáshoz. Megérte a fáradozás, a langyos illatos zsömlékkel sikerült ünnepivé tenni a szokásos lencsefőzeléket.


Hozzávalók:

50 dkg Liszt 
1 zacskó instant élesztő
10 dkg parmezán
Rozmaring ízlés szerint
1 tojás
2,5 dl tej
cukor
olaj

Az élesztőt kevés langyos tejjel és cukorral felfuttatjuk.
Összeállítjuk a tésztát: liszt, só, tej, tojás, élesztő, rozmaring, vaj kétharmada és a reszelt parmezán.
A tésztát bedagasztjuk. Egy órán át pihentetjük kiolajozott edényben, amit letakarunk egy tiszta konyharuhával. Kilisztezett gyúródeszkán négy egyforma részre osztjuk, négy hengert gyúrunk, mindegyiket további öt részre osztjuk. A kezünket a félretett vajjal bekenjük és gombócokat formázunk a tésztából. 
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és kivajazzuk. Hagyjunk helyet a gombócok között. 
35-40 perc alatt 180 fokon sül meg.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése