2013. augusztus 25., vasárnap

Igazi olasz tonhalas pizza

Az igazi olasz pizza tésztát készítem, nekem legalább is ez az igazi, csak tönkölybúza lisztből csinálom, amit még 20%-ban teljes kiőrlésű tönköly-el is keverem.

2 db 30cm-es pizza készült az alábbi recept szerint.


tészta hozzávalók:
1 evőkanál kristálycukor (én itt is nádcukrot használok, nem csak a kávémban)
2 teáskanál szárított élesztő, vagy 15g friss élesztő
215 ml langyos víz
450 g liszt (ki milyenből szereti)
fél teáskanál só
3 evőkanál olivaolaj
kukoricadara

paradicsomszósz hozzávalók:
kb 120g jó érett paradicsom
4-5 bazsalikomlevél
1-2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál paradicsompüré (elhagyható)
2 evőkanál olivaolaj

feltétek:
sajt (trapista vagy mozarella, ami van otthon)
oliva bogyó
tonhal konzerv
újhagyma
kapribogyó

pizza tészta elkészítése:
Tegyük a cukrot és az élesztőt egy kis tálba, keverjünk hozzá 90ml langyos vizet. Huzattól védett helyen hagyjuk kelni. Keverjük össze a lisztet és a sót egy tálban, adjuk hozzá az olivaolajat, a maradék vizet és az élesztős masszát. Addig keverjük, amíg a tészta lazán összeáll, majd helyezzük egy belisztezett munkalapra és 8 percig gyúrjuk. Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet vagy néhány csepp langyos vizet (nekem soha nem kell, annyira jók az arányok). Addig gyúrjuk, amíg a tészta lágy, száraz tapintású lesz és nem ragad.
Kenjük be egy nagy tál belsejét olivaolajjal. A tésztagombócot görgessük végig a tálba, majd a gombóc tetejét vágjuk be kereszt alakban. A tésztát konyharuhával lefedve hagyjuk a tálba, huzattól védett helyen, kelesszük egy-másfél órán át, amíg a mérete megkétszereződik (ha este megcsinálod, hűtőben is kelesztheted, kb 8 órán át tart).
A tésztát gyúrd át újra, amíg vissza nem nyeri eredeti méretét, ekkor osszuk kétfelé. Egyszerre csak egy adag tésztával dolgozzunk. A tésztát először vastagon hagyva nyújtsuk kör alakúra, majd kezünk szélével haladjunk a tészta közepétől a széle felé, és nyújtsuk, amíg átmérője 30cm nem lesz. A szélét hagyjuk a közepénél kicsit vastagabbra.
Olivaolajjal megkent, kukoricadarával megszórt formába süssük. Figyeljünk arra, hogy a tészta, minél előbb a sütőbe kerüljön.

paradicsomos alap elkészítése:
Forróvízbe áztatva húzzuk le a paradicsomok héját és helyezzük az összes hozzávalóval turmixgépbe (én a fokhagymát előtte szét szoktam nyomni) majd ízesítsük só és borssal ízlés szerint. Ha tud állni egy órát a szósz, jobban összeérnek az ízek.

A pizzát kenjük be a paradicsomalappal, reszeljünk rá sajtot, helyezzük rá a feltéteket és előmelegített 200fok-os sütőben (alsó-felső sütéssel) süssük kb 20 percig.


Szerintem nincs finomabb a házi pizzánál, bár nem mondom, hogy nem esik jól, ha például az Okay Italy-ban leraknak elém egy éttermi pizzát, amiért nem kellett ennyit dolgoznom :)
PM



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése