2014. február 28., péntek

Rákóczi túrós torta

Itt voltak nálam a csajok, megünnepeltük, hogy mind a 3an átléptük a szép kerek 40es évfordulót.
Nem bánkódtunk ezen, a torta is gyorsan fogyott.. :)






















Linzer tésztát készítünk:

20 dkg liszt
15 dkg margarin
8 dkg porcukor
fél zacskó sütőpor
1 zacskó vaníliás cukor
1 db tojássárgája
reszelt citromhéj

a hozzávalókat összegyúrjuk és sütőpapírral bélelt kivajazott torta formába szétnyomkodjuk és 180 fokos sütőben megsütjük, majd hagyjuk kihűlni.


Túró töltelék:
0.5 kg túrót
2-3 evőkanál búzadara
1 tojás
kb 5 dkg cukor ( ízlés szerint )
1 vaniliáscukor
kevés citromhéj
mazsola (aki szereti én nélküle szoktam)
sárgabarack lekvár 


Öszzekeverjük a hozzávalókat és kicsit állni hagyjuk. A kisült kihűlt tésztát vékonyan megkenjük baracklekvárral. És rákenjük a túrótölteléket.

Tojáshab :  
5 tojásfehérje
25 dkg cukor
20 dkg cukrot kevés vízzel jó sűrűre felfőzni, úgy hogy a cukor gyöngyözzön (éppen csak annyi vizzel amennyi a cukrot ellepi, és közben kevergetni nem szabad! )
A maradék 5 dkg cukrot a tojásfehérjékkel habbá verni és  forrón hozzáadni a cukros vizet is. Ezzel együtt kemény habbá kell verni.

A tojáshabot egyenletesen kenőkéssel simára elkenni a túrón és utána a sütőben szárítani  150 fokon. Amikor kicsit barnul a tetje, akkor jó.
Amikor kihűl a torta, lehet, hogy kevés cukros lé összegyűlik a hab és a túró között, de ezt finoman érdemes leönteni róla a torta forma fenhagyásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése