2013. szeptember 17., kedd

Zöldséges csirkemáj, sültkrumplival

A hagymás csirkemájat valaki vagy szereti, vagy nem. Pedig a májban rengeteg olyan nyomelem, és vitamin található, amire a szervezetünknek szüksége van.
A, B1, B2, B3, B6, B12, D, H, K vitamin, folsav, vas, cink, réz, foszfor, króm.


A csirkemáj, legyen az friss, vagy fagyasztott, mielőtt a lábasba kerül, alapos mosáson kell, hogy átessen. Mindamellett persze, hogy jól át is kell vizsgálni, hisz egy gombostűnyi epe darab is képes az egész ételt ehetetlenül keserűre változtatni.
A csirkemájat, tapasztalatom szerint elég 2- 3 alkalommal vízzel jól átmosni.

Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
3 nagyobb fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
1 konzerv mexikói zöldségkeverék
1, 5 kg krumpli
só, bors, olívaolaj

Kezdjünk a csirkemáj átnézésével, és átmosásával, majd hagyjuk egy szűrőn lecsepegni.
A krumplit hámozzuk meg, és kockázzuk fel kb. egyenlő darabokra. 2 ek. olívaolajjal, sóval borssal forgassuk össze, és egy sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk a sütőbe, 190 fokra sülni. A színén lehet majd látni, hogy mikor van kész.
A hagymát karikázzuk fel, és egy nagyobb, fedeles serpenyőbe dinszteljük puhára. Ha szépen megfonnyadt, akkor mehet rá a lecsepegtetett csirkemáj. A fokhagymát is felkarikázhatjuk, de akár fokhagymanyomón is áttörhetjük. Ez is bekerülhet a máj mellé. A csirkemáj szépen ki fog először fakulni, és levet ereszt, ami segíti a főzési folyamatot. Lefedve pároljuk 10-12 percig, majd a mexikói zöldségkeveréket is hozzáadva még 10-15 percig sütjük fedő nélkül, hogy a felesleges lé elpárologjon, és a máj kellemes textúrát kapjon. Ízesíteni ráérünk akkor, amikor már lehúztuk a tűzről. 



Tipp: egy kis friss kakukkfűvel meg lehet bolondítani















Flo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése