2013. szeptember 17., kedd

Sült csirkecomb 3 féle csatnival, vajas kukoricával

Úgy gondoltam, hogy a csatni (chutney) valami bonyolult dolog, de most kedvem lett kipróbálni.
Kis mennyiségekben gondolkodtam, mivel nem tudtam, hogy máskor is szívesen ennénk-e belőle. Most már bánom, hogy nem nagyobb adagokat készítettem!:)


Csirkecomb


Só, bors
4-5 vöröshagyma
1 fej fokhagyma
A csirkecombokat bedörzsölöm sóval, borssal, és sütőzacskóba rakom az egész vöröshagymák, és a félbe vágott egész fej fokhagyma társaságában. 190 fokra előmelegített sütőben 1 órát sütöm. Az óra leteltével 
a sütőzacskótól megszabadítom a combokat, és vajkockákat helyezek a tetejükre. 200 fokra tekerem a sütőt és 15-20 perc alatt megpirítom a bőrüket.




Gyömbéres szilva csatni

0,5kg magozott szilva
1 lilahagyma
1 ek reszelt gyömbér
0,5 ek fahéj
4-5 szegfűbors
2 ek nádcukor


Chilis cékla csatni
1 nagyobb cékla
1 alma
1 narancs leve és reszelt héja
1 csipet só
1 ek nádcukor
tört chilipaprika
1 csipet citrombors
1 tk zúzott koriandermag
2 ek vörösborecet

Lime-os, fokhagymás barack csatni
3 érett őszibarack
1 marék magozott szőlő
1 csipet só
1 csipet citrombors
1 tk római kömény
2 gerezd fokhagyma
1 lime leve és reszelt héja
1 csipet kurkuma

A csatnik alapja ugyanaz. Egy pici olívaolajon a hagymát üvegesre párolom, és utána helyezem a fazékba a gyümölcsöket. A szilvákat elég félbevágni, és amikor már kicsit levet eresztettek lehet fűszerezni, cukrozni és lassú tűzön lekvár állagúra főzni. Ez kb 40 perc.
A céklával már más a helyzet. Ezt érdemes lereszelni, az almával együtt, mert a főzési ideje több lehet, mint 1 óra. A fűszerezést a sóval kezdjük, hogy levet eresszen, utána jöhet a többi ízesítőanyag is. A chili mennyisége adja meg a csatni erejét.
A barackot kockára vágjuk, a szőlőt kimagozzuk, mehet a hagymára, jöhetnek a fűszerek, és a fokhagyma.( Ha egészben rakod bele,akkor érdemes a kés lapjával szétnyomni) 40 perc alatt lekvár állagúra fő.

Vajas kukorica
2 konzerv kukorica
4-5 csiperke gomba
1 kalifornia paprika
1 vöröshagyma
só, bors
1 ek vaj ( én teavajat használtam)
1 tk lestyán

Amikor a csatnik készen vannak, szedjük ki őket olyan tálkákba, amiben szobahőmérsékletűre hűlhetnek.
Amíg sül a comb, hűl a csatni, elkészítjük a kukoricát. Egy kis vajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, felaprított gombát és paprikát. Amikor kicsit már összeestek, jöhet a kukorica is. Só, bors, lestyán.  Fedő nélkül kicsit megpirítjuk, és már kész is.





Flo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése