2013. szeptember 14., szombat

Töki pompos

Jó, nem egy fogyókúrás kaja, az tény, de néha muszáj egy kicsit bűnözni. Ezért a tökipomposért érdemes egy kis lelkiismeret furdalást okozni magunknak. Ezt egyszerűen meg kell mindenkinek kóstolnia!
Nagyon jó vendégváró étel, mert nem túl macerás és hamar készen van.


Hozzávalók 6 személyre:
50 dkg liszt
3 db közepes burgonya
2,5 dkg élesztő
2,5 dl langyos víz
1 kiskanál cukor
1 nagy pohár tejföl
3 gerezd fokhagyma
kb 15 dkg füstölt főtt császárszalonna
kb 20 dkg szeletelt tarja 
kb 20 dkg sajt
só ízlés szerint

A krumplit meghámozzuk, felkockázzuk és sós vízben megfőzzük. Az élesztőt a 2,5 dl langyos tejben a  cukorral felfuttatjuk. Ha kihűlt a krumpli jól áttörjük és az élesztős vízzel a liszthez keverjük. Ízlés szerint sózzuk. A tésztát jól kidolgozzuk és kb 1 órát langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, tűzhely méretű tepsibe tesszük és szétnyomkodjuk, hogy mindenhová azonos vastagságú tészta jusson. Tetejét villával egy kicsit megszurkáljuk. Előmelegített 180 fokos sütőben elősütjük (ha teteje szilárd, kb 8 perc). Kivesszük a sütőből és a tetejét megkenjük a fokhagymás tejföllel. Rátesszük a felkockázott szalonnát, tarját és a felkarikázott lila hagymát. A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, kb. még 10-15 percig sütjük. (Amíg a sajt meg nem barnul egy kicsit.)


2 megjegyzés:

  1. Nagymamám ilyen burgonyás kelt tésztából készítette a krumplis kőttest. Közepén szilvalekvárral. Nagyon jó ez a tészta, finom, könnyed.
    Ilyet még nem készítettem, de ki fogom próbálni. Nagyon guszta.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hogy imádtam én is a nagyi kőttésztáját :) Mindenképpen számolj be, hogy hogy sikerült :)

      Törlés