2013. szeptember 13., péntek

A tökéletes házi hamburger

Ez egy több emberen, több alkalommal kipróbált tuti recept, amit gyakran kell elkészítenünk kerti sütés alkalmával a barátoknak és rokonoknak. Ketten a párommal készítjük, ő a húspogácsákat és a szószt készíti el, míg én a zsemléket próbálom minden alkalommal tökéletesre fejleszteni (persze azért mindig van desszert is, amit szintén én csinálok :)).

Hamburger zsemle

Hozzávalók 9 db-hoz:
2 dkg élsztő
2 dl langyos tej
2 evőkanál cukor
60 dkg liszt
1 tojás  +1 kenéshez
1 teáskanál só
4 cl olaj
1 dl joghurt
szezámmag a tetejére

A langyos tejben kevés cukorral az élesztőt megfuttatom, majd ha beindult az élesztős cucc, hozzáadom a maradék cukrot és az összes többi alapanyagot és jól összegyúrom. Hagyom letakarva kelni a tésztát, kb 1 órán át, majd átgyúrom ismét, henger alakura formázom és 9 felé darabolom. Egyenként megformázom a zsemléket és sütőpapíros tepsibe helyezem őket, ahol hagyom hogy kb dupla akkorára keljenek. Ha szépen megdagadtak, lekenem tojással és szezámmaggal megszórom őket. Előmelegített sütőben, 180 fokon, kb 20 percig sütöm.


Húspogácsa

Nem vagyok egy nagy húsevő, de ez a kedvenceim közzé tartozik. Persze grillezve szinte minden husi finom, de ezt serpenyőben nem is tudom elképzeni (még nem is próbáltam)!
Az biztos, az isteni mártás kell hozzá, mert úgy az igazi :)

Húspogácsa hozzávalók: 9 db-hoz:
60 dkg darált marhahús
15 dkg darált sertés hús
2 db tojás
1 fej hagyma apróra vágva
2 evőkanál mustár
1/2 ek örölt kömény
1/2 ek örölt koriander
1 ek fehér bors
só ízlés szerint
1-2 marék zsemlemorzsa

Kézzel jól összedolgozod majd kóstold meg mielőtt formázod, mert ha nem elég fűszerezés, itt még pótolhatod :)

Szósz hozzávalók:
1 kisebb fej apróra vágott hagyma
2 gerezd fokhagyma szétnyomva
1 tubus (220 g) majonéz
1 ek dijon mustár
pár csepp tabasco
pár csepp worcester
kevés fehér őrölt bors
kb 3 kanál tejföl

Itt is változhatnak az ízlések, ha ezeket összekeverted és pl nagyon erőteljes, akkor tejföllel fel lehet javítani!

A hamburgert mi még a zöldségeken kívül (lila hagya, paradicsom, saláta, uborka) cheddar sajttal szoktuk még magasabbra emelni, hogy véletlenül se legyen könnyű elfogyasztani! De megéri az összemaszatolás, mert eddig, még senki nem távozott elégedetlenül tőlünk, egy ilyen sütés alkalmával :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése