2014. január 5., vasárnap

Baconbe tekert marhasült, zöldség ágyon sütve, gombaszósszal

Nem értek a marhahúshoz, korábban nem szívesen ettem, ezért én szemre választok. Csak annyit tudok, hogy a lábszárból jó a pörkölt.
A napokban megakadt a szemem egy szép, kb. fél kg-os húsdarabon. Úgy gondoltam egyben sütöm meg.


Hozzávalók:
Egy kb. fél kg-os marhahús darab (kinek mi tetszik, lehetőleg szín hús legyen)
5-6 db baconszelet
4 sárgarépa
fél fej zellergumó
2-3 krumpli
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb fej karfiol
(plusz még bármilyen kedvenc zöldségünk)
1 dl száraz vörösbor
kakukkfű, só, bors
1 dl olaj

A szószhoz:
1 póréhagyma
fél kg gomba
fél kaliforniai paprika
1 kis tejföl, vagy főzőtejszín
só, bors, őrölt kömény, egy kiskanál mustár


A húst beborsozzuk (a sózás várhat, mert emlékeim szerint kiszáríthatja a husinkat), szórunk rá egy kis kakukkfüvet, és betekerjük baconba. A zöldségeket megtisztítjuk, és nagyobb darabokra vágjuk, majd egy hőálló tálba/tepsibe rakjuk. Kapnak egy kis sót, borsot, kakukkfüvet, megöntözöm őket 1 dl olajjal. Ráhelyezem a húst, és 2 dl vízzel, vagy zöldség alaplével felöntve, alufóliával betolom egy órácskára az előmelegített 190 fokos sütőbe. Az óra leteltével a fóliát eltávolítjuk, és meglocsoljuk a vörösborral a húst. Kb. még 20-25 perc kell neki hogy elpárologjon,aminek el kell, közben néhányszor megöntözhetjük a husinkat a levével.
A gombát megtisztítjuk, feldaraboljuk, mindegy milyenre, botmixer lesz a vége. A pórét felkarikázzuk, a kaliforniai paprikát is felkockázzuk. Néhány csepp olajon megpirítjuk.
Ha sütőnk végzett, a husit alufóliába tekerjük, és félretesszük pihenni. (Tökéletes az a fólia, ami a tetején volt korábban.) A zöldségekről a vörösboros fűszeres levet bele öntjük a pirított gombába, és felforraljuk. Jöhet bele a tejszín vagy a tejföl, majd a botmixerrel pürésítjük.  Sóval, borssal, köménnyel és mustárral ízesítjük a szószt. Ha hígnak találjuk,akkor lassú tűzön még főzhetjük kicsit. Aki szeretné a zöldségeit egy kicsit még pirítani, az a lé leöntése után tolja vissza még a sütőbe a tepsit 10 percre.
A húst könnyebb szeletelni, ha már nem forró. Jó étvágyat!

Tipp: A gombaszósz maradéka másnap rákerülhet egy kis tésztára, reszelt sajttal.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése