Életem
első bonbon készítését hajtottam végre az imént. Kinézetre közepes, ízélményre
egy 4-es osztályzatot talán megszavazok magamnak. De azért még van mit
gyakorolnom:)
Hozzávalók a bonbon csokihüvelyéhez:
Néhány szilikon jégkocka készítő
2 tábla minőségi csokoládé
3 dkg vaj
Kókuszos töltelék:
1 dl habtejszín
2 ek kókuszreszelék
1 ek porcukor
1 ek vaj
Zselés töltelékhez:
1 dl Bármilyen szörp (én gránátalma szirupot használtam)
fél dl víz
1 tk zselatinpor
1 tk porcukor
A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk egy kis vajjal. ( Folyamatosan tartsuk
melegen a csokit, így időt spórolhatunk)
Amikor megolvadt, kikenjük vele a jégkockatartókat. Ezt 2 féleképp tehetjük
meg.
1. Fél olvadásban kiskanállal a formákat 1/3-ig töltögetjük, majd ha már
langyos, ujjal, kis mélyedéseket formázunk a közepébe.
2. Folyékony csokival tele töltjük a formákat, majd ha már a széle dermedni
kezd, kiborítjuk a formákból a felesleges csokit. Így csak az oldalára tapad
egy csoki réteg.
A formákat bedobjuk a fagyasztóba, amíg a tölteléket elkészítjük.
A kókuszos töltelékhez vízgőz felett a tejszínt és a porcukrot alaposan
elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a kókuszt és a vajat. Sűrű masszát
kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni.
A zseléhez a szörpöt és a vizet feltesszük melegedni, és kavargatva hozzáadjuk
a zselatint, és a cukrot. Amint feloldódtak az anyagok, már le is húzhatjuk a
tűzről, nem szabad forrnia.
Kivehetjük a csokihüvelyeket, és elkezdhetjük a töltögetést.
Amíg a kókusztöltelékkel bíbelődünk, a zselatinos massza is szépen kihűl.
Annyira kell feltölteni a jégkockatartókat a masszákkal, hogy egy vékony
csokiréteg még beleférjen.
A töltögetés után újra mehetnek 5 percre a fagyasztóba a formák.
Ha a zselatin is megdermed, már mehet is rá a befedő csokiréteg. Szépen
elegyengetjük. Kicsit pepecs munka, de megéri.
Most már elég csak a sima hűtőbe rakni a bonbonokat, ahol hagyunk nekik egy
órácskát dermedni. Azután persze máris fogyasztható. Ha marad ki zselé, akkor azt is érdemes formába töltögetni, hátha valaki megkívánja:)
Tipp: Tökéletes karácsonyi ajándék is lehet a saját készítésű bonbonokból, ha
szép kis díszcsomagolást kapnak. Ajánlom, hogy a biztonság kedvéért, a
fogyasztásig hűtőben tároljátok!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése