2013. november 7., csütörtök

Bonbon

Életem első bonbon készítését hajtottam végre az imént. Kinézetre közepes, ízélményre egy 4-es osztályzatot talán megszavazok magamnak. De azért még van mit gyakorolnom:)


Hozzávalók a bonbon csokihüvelyéhez:

Néhány szilikon jégkocka készítő
2 tábla minőségi csokoládé
3 dkg vaj

Kókuszos töltelék:
1 dl habtejszín
2 ek kókuszreszelék
1 ek porcukor
1 ek vaj

Zselés töltelékhez:
1 dl Bármilyen szörp (én gránátalma szirupot használtam)
fél dl víz
1 tk zselatinpor
1 tk porcukor

A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk egy kis vajjal. ( Folyamatosan tartsuk melegen a csokit, így időt spórolhatunk)
Amikor megolvadt, kikenjük vele a jégkockatartókat. Ezt 2 féleképp tehetjük meg.
1. Fél olvadásban kiskanállal a formákat 1/3-ig töltögetjük, majd ha már langyos, ujjal, kis mélyedéseket formázunk a közepébe.
2. Folyékony csokival tele töltjük a formákat, majd ha már a széle dermedni kezd, kiborítjuk a formákból a felesleges csokit. Így csak az oldalára tapad egy csoki réteg.

A formákat bedobjuk a fagyasztóba, amíg a tölteléket elkészítjük.

A kókuszos töltelékhez vízgőz felett a tejszínt és a porcukrot alaposan elkeverjük. Lehúzzuk a tűzről, hozzákeverjük a kókuszt és a vajat. Sűrű masszát kell kapnunk. Hagyjuk kihűlni.
A zseléhez a szörpöt és a vizet feltesszük melegedni, és kavargatva hozzáadjuk a zselatint, és a cukrot. Amint feloldódtak az anyagok, már le is húzhatjuk a tűzről, nem szabad forrnia.

Kivehetjük a csokihüvelyeket, és elkezdhetjük a töltögetést.
Amíg a kókusztöltelékkel bíbelődünk, a zselatinos massza is szépen kihűl.
Annyira kell feltölteni a jégkockatartókat a masszákkal, hogy egy vékony csokiréteg még beleférjen.
A töltögetés után újra mehetnek 5 percre a fagyasztóba a formák.

Ha a zselatin is megdermed, már mehet is rá a befedő csokiréteg. Szépen elegyengetjük. Kicsit pepecs munka, de megéri.
Most már elég csak a sima hűtőbe rakni a bonbonokat, ahol hagyunk nekik egy órácskát dermedni. Azután persze máris fogyasztható. Ha marad ki zselé, akkor azt is érdemes formába töltögetni, hátha valaki megkívánja:)


Tipp: Tökéletes karácsonyi ajándék is lehet a saját készítésű bonbonokból, ha szép kis díszcsomagolást kapnak. Ajánlom, hogy a biztonság kedvéért, a fogyasztásig hűtőben tároljátok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése