2013. szeptember 25., szerda

Töltött fasírt, burgonyapürével

A régi klasszikus, amit érdemes újra felfedeznünk. Nem csak a vasárnapi ebédek sztárja lehet, hanem tökéletes vendégváró étek is, hisz akár előző nap is elkészítheted.


Fasírt hozzávalók:
75 dkg darált sertés lapocka
6+1 tojás
4 gerezd fokhagyma
1 nagy vöröshagyma
fél tubus paprikakrém
1 tk őrölt pirospaprika
2-3 tk só
bors
zsemlemorzsa

Burgonyapüré hozzávalók:
1 kg főzni való burgonya
1 ek tejföl
1/4 margarin
1 dl tej


Első lépésként a burgonyát meghámozzuk, és bármilyenre darabolhatjuk, hisz úgyis összetörjük.Viszont minél kisebb darabokra szeljük,annál hamarabb fő.
A 6 tojást is tegyük fel sós vízbe, és a biztonság kedvéért minimum 15 percig főzzük. (Nem vagyok jó abban, hogy mikor jó a tojás, ezért én általában megvárom, amíg az egyiknek a héja meg nem pattan, akkor már biztosan tudom, hogy megfőtt. :) 

Jöhet a husi! A darált húst beízesítjük, a megmaradt egy tojással, és annyi zsemlemorzsával, amennyit felvesz. Tapadós, de már összeállt fasírthússá keverjük. Fogunk egy tepsit, és 1-1 maréknyi húst lapítunk szét az alján, hosszúkásra, ez a 2 készülő töltöttfasírt rúd alapja. A tojás közben megfőtt, hidegvizet engedünk rá, és megkocogtatjuk mindegyiket, hogy könnyebben leváljon majd a héja. Ha a tojás már langyos, és héjmentes, akkor a fasírt alapokra helyezünk belőle 3-3 darabot, és a maradék darált hússal befedjük, és rudat formázunk belőle. Lehetőleg ne kandikáljon ki a tojás, jól nyomkodjuk össze a cuccost. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 50 perc alatt készre sül. Zsiradékot nem szoktam alá rakni, mert, ahogy kiveszem a tepsit, képes arra, hogy a túl sok zsiradékon csúszkáljon. Jártam már így. A husi, mivel sertés, elég zsírt enged.
Ha a krumpli megfőtt, leöntjük a levét, és megtörjük. Vaj, tejföl, tej, só és kész!
Ha a husi is kész, érdemes pihentetni, a könnyebb szeletelés végett. Ha előző nap elkészíted, akkor csak a pürét kell megfőznöd frissen. Jó étvágyat!

Tipp: Tojás helyett mehet az egyikbe egy darabka fincsi szárazkolbász is. Így még választék is lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése