2013. augusztus 15., csütörtök

Sajtos pogácsa, ahogy écsanya készíti

Onnan tudod, hogy jól sikerült, hogy a nagy csendet csak a nyammogás töri meg.

1 kg liszt
1+1 tojás
1 pohár tejföl
1 kocka margarin
1 élesztő
2 dl tej
1 kanál zsír
15+5 dkg reszelt sajt





Az élesztőt, egy kis cukor és só társaságában, 2 dl tejben felfuttatom.  A margarint kissé megolvasztom, hogy könnyebb legyen vele dolgozni.
A lisztből, 1 tojásból, tejfölből, zsírból, margarinból, élesztős tejből, sóból és a 15 dkg reszelt sajtból tésztát gyúrok. Ha kell, akkor langyos vízzel lazítok a tésztán,ha túl száraznak érezném.  A tökéletes kelttészta kissé ragacsos, de az összedolgozás végére a kezünkhöz már csak nyomokban tapadjon a tészta. Letakarom, és kb. 1 órát hagyom kelni, lehetőleg meleg helyen.
A kelesztés után 2 részre szedem, és nyújtódeszkán kb 1,5 – 2 cm vastagságúra nyújtom, késsel rácsosra vagdosom a tetejét és kiszaggatom a pogácsákat.
A sütőt 180 fokra melegítem, és a sütőpapírral bélelt, vagy zsírral kikent tepsibe rakosgatom a pogácsákat, miután kézzel kicsit megsodortam őket, hogy magasabbak legyenek.  Ne felejtsük el, hogy kelttésztáról van szó, tehát a kis pogácsák között hagyjuk ki elég helyet, hisz növekedni fognak.
Tipp: Mielőtt betolod a forró sütőbe, hagyd egy kicsit pihenni, kb. 15 percet.
A pogik tetejét megkenem tojással, és megszórom sajttal. A sütőben aranybarnára sütöm.
Tökéletes vendégváró falatkák, de reggelire, 1 pohár tej mellé is jól indíthatja a napot.
by Flo

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése